Demiryollarında büyük değişiklik hayata geçti

Demiryolu Sektöründe Büyük Çapta İyileştirmeler Yapıldı
Ulaşım Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu ağının dijital döneme uygun hale getirilmesi için yerli ve milli çözümlerle yapay zeka entegrasyonunu hızlandırdıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada Otomatik Tren Muayene İstasyonları’nda yapay zekanın, oluşabilecek arızaları önceden tespit ettiği vurgulandı. Bakan Uraloğlu, “Demiryolu hatlarında uzaktan izleme ve analiz imkânı sağlayarak bakım süreçlerini büyük ölçüde geliştiriyoruz.” dedi.
Ulaşım ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında hayata geçirilen yapay zeka temelli teknolojileri değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) dijitalleşme ve yapay zeka tabanlı teknolojilere yatırım yaparak demiryolu taşımacılığında önemli bir evrim yaşandığını belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin demiryolu ağını dijital çağa uyumlu hale getirmek adına yerli ve milli çözümlerle yapay zeka entegrasyonunu hızlandırdık.” ifadelerine yer verdi.
OTOMATİK TREN MUAYENE İSTASYONU İLE DEMİRYOLLARINDA YAPAY ZEKA DEVRİ
TCDD-TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) sisteminin demiryolu güvenliği ve bakım süreçlerinde devrim niteliğinde bir adım olduğunu belirten Uraloğlu, bu sistemin yapay zeka ile bütünleştiğini vurgulayarak konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Önceden trenler, bakım atölyelerinde manuel olarak incelenirken, şimdi OTMİ sayesinde seyir halindeyken tüm kritik parçalar analiz edilebiliyor. Yapay zeka destekli görüntü işleme ve sensör sistemleri sayesinde bu sistem, trenin tüm bileşenlerini detaylı bir şekilde tarayarak anlık veriler sunuyor.”
Bu teknoloji ile tekerlek aşınmaları, fren disklerindeki hatalar, aks rulman sıcaklıkları, yük dengesizlikleri ve diğer mekanik parçaların gerçek zamanlı olarak incelendiğini belirten Uraloğlu, “Otomatik Tren Muayene İstasyonları’nda yapay zeka algoritmaları, toplanan veriyi değerlendirerek muhtemel arızaları önceden tespit ediyor ve bakım ekiplerine erken uyarılar gönderiyor. Beklenmedik arızaların önüne geçilmesi, bakım maliyetlerinin azalması ve tren seferlerinin sürekliliğinin artması sağlanıyor. Ayrıca, Türkiye genelindeki demiryolu hatlarında uzaktan izleme ve analiz imkânı sunularak bakım süreçlerinin büyük ölçüde geliştirildiğini ifade ed