Merkez Bankası’ndan ek tedbir sinyali

Merkez Bankası’ndan ek tedbir sinyali

Merkez Bankası tarafından alınacak yeni tedbirler sinyali verildi

Geçtiğimiz hafta doların 40, euronun ise 44 lira seviyelerine yükselerek rekor kırmasıyla birlikte Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) olağanüstü toplantı kararı almıştı. Toplantıda piyasalardaki gelişmeler ve alınacak tedbirler masaya yatırılmıştı.

Kritik toplantının özet tutanakları kamuoyuna açıklandı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Son Dönemde Yaşanan Gelişmeler

1. Finansal piyasalardaki yüksek oynaklık nedeniyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 6 Mart’taki seviyesinden itibaren 38 baz puan artarak 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine ulaştı. Aynı dönemde, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı yüzde 19 seviyesine, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise yüzde 21,5 seviyesine yükseldi.

Alınan Önlemler ve Para Politikası

2. Kurul, finansal piyasalardaki durumu değerlendirmek üzere toplandı. Oluşabilecek enflasyon risklerini değerlendirerek, sıkı para politikasını destekleyici tedbirler aldı.

3. Bu kapsamda, Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranını yüzde 46’ya yükseltme kararı aldı. Bir haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 42,5 olarak korunurken, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 41’de sabit tutuldu.

4. Ayrıca, piyasalardaki oynaklığı azaltmak için TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alındı. Döviz piyasasının sağlıklı işlemesi ve döviz kurlarındaki oynaklıkların engellenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandı. Ayrıca, parasal aktarımı güçlendirmek ve sıkı para politikasını desteklemek amacıyla bir süreliğine 1 haftalık repo ihalelerine ara verildi ve 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edildi.

Gelecek İçin Ek Önlemler

5. Finansal piyasaların düzgün işlemesi için gerektiğinde ek tedbirler alınacaktır.

6. Varlık fiyatlarındaki oynaklığın azaltılmasını hedefleyen önlemlerle enflasyon üzerindeki riskler sınırlanacaktır.

7. Merkez Bankası, fiyat istikrarı amacıyla mevcut tüm araçları kararlı ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

8. Sıkı para politikası devam edecek ve enflasyonun kalıcı olarak düşmesi sağlanana kadar politika faizi enflasyon odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirlenecektir. Enflasyonda belirgin bir bozulma olması durumunda sıkı para politikası daha da sıkılaştırılacaktır.

9

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar