WpBeyaz
Teknoloji bilgi blogu WordPress Bilgileri Ücretsiz Kaliteli İçerikler

AVTED, Türkiye Açık Bilgi Endeksi 2023 sonuçlarını açıkladı

Son Güncelleme:  1 Mart 2024

Teknolojik teşebbüsler ve bilimsel çalışmalar için belediyelerin açık data (open data) platfomları büyük kıymet taşıyor. Açık Bilgi ve Teknoloji Derneği (AVTED), Yerel İdareler Açık Bilgi Endeksi 2023 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 2023 yılı sonu itibariyle açık bilgi portalına sahip 12 Büyükşehir Vilayet ve 5 İlçe Belediyesi’nin “hazır olma, uygulama ve etki” boyutlarında gösterdikleri performansları tahlil eden AVTED, açık bilgi farkındalığının oluşması ve geliştirilmesini amaçlıyor.

12 Büyükşehir ve 5 İlçe Belediyesi Tahlil Edildi

Yerel İdareler Açık Bilgi Endeksi raporunda, açık bilgi portalına sahip 12 Büyükşehir (Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Ordu, Sakarya Büyükşehir Belediyeleri) ve 5 İlçe Belediyesi (Beyoğlu, Eyüpsultan, Kadıköy, Küçükçekmece, Tuzla İlçe Belediyeleri) hem şeffaflık ve hesap verilebilirlik hem de açıklık kültürünün yaygınlaşması için attığı adımlar inceleme altına alınıyor.

Raporda Öne Çıkanlar

Türkiye’deki açık bilgi çalışmalarının başarılı istikametlerini öne çıkarmayı, eksik istikametleri için ise rehber olmayı amaçlayan endeks çalışmasına nazaran; büyükşehir kategorisinde Büyükşehir Belediyesi 72,26 puan ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe kategorisinde 76,48 puan ile Tuzla Belediyesi en yüksek performansları gösteren belediyeler oldu.

Hazır olma, uygulama ve tesir boyutlarındaki performanslar ise belediyelerin yapmış olduğu çalışmalara nazaran değişkenlik gösteriyor. 2023 yılı Mahallî İdareler Açık Data Endeksi Raporu’na www.acikveriendeksi.org sayfasından ulaşılabilir.

Türkiye’deki açık bilgi çalışmalarının artmasının da amaçlandığı rapor, milletlerarası endekslerden yararlanarak hayata geçirildi ve araştırma metodolojisi şeffaf bir formda paylaşıldı. Açık Bilgi Endeksi Proje Yöneticisi Dr. Fatih Sinan Esen, rapor motivasyonlarını şöyle açıklıyor:

“Bu endeks açık bilgi çalışmalarını hazır olma, uygulama ve tesir boyutlarıyla inceleyen bir gösterge araştırmasıdır. Raporu oluştururken de çok boyutlu bir motivasyomuz vardı; lokal idareleri milletlerarası standartlara uygun biçimde açık data çalışmalarına teşvik etmek, yapılan açık data çalışmalarının toplumsal tesirini ölçümlemek, yararlı bir rekabete imkân verecek mukayeseli bir endeks sunmak ve datalarını hiç açmamış olan lokal idarelere ilham olmak istedik.

Raporumuzu geri bildirimlerle geliştirerek her sene Türkiye Açık Bilgi Endeksi olarak yayınlamayı planlıyor, tüm kurum ve kuruluşların katkısını bekliyoruz.”

“Yerel Seçimlere Yarışacak Tüm Adaylara Davetimiz Var!”

Açık Data ve Teknoloji Derneği İdare Şurası Lideri Bilal Eren ise Açık Data Endeksi’nin bilgileri açma iradesini artıracağını tabir ediyor ve ekliyor;

“Bir açık data barometresi oluşturmak derneğimizin ana amaçlarından biriydi. Bu çalışmanın ülkemizde hem bilgileri açma iradesini arttıracağına hem de bilgi kaynaklarınının geliştirilmesine imkân vereceğine samimiyetle inanıyoruz ve çalışmamıza katkı sunan belediyelere teşekkür ediyoruz.

Bu bağlamda lokal seçimlerde yarışacak tüm adayların açık data çalışmaları yapacaklarına dair amaçlara, seçim kampanyalarında bilhassa yer vermelerini rica ediyoruz.”

Etiket:              

İlginizi Çekebilir
whatsapptan-airdrop-benzeri-yeni-ozellik-q9l6sYXD
WhatsApp’tan AirDrop benzeri yeni özellik!
Dünyanın en popüler mesajlaşma platformu WhatsApp, kullanıcıların işine yarayacak...
unlu-fenomen-xten-kazandigi-parayi-acikladi-takipcilerine-dagitacak-naDLHn3H
Ünlü fenomen, X’ten kazandığı parayı açıkladı: Takipçilerine dağıtacak!
Ünlü YouTuber MrBeast, X (Twitter) platformuna bir video yüklemişti. Fenomen isim,...
unlu-youtuberin-videolari-prime-videoda-yayimlanacak-5t2nERAW
Ünlü YouTuber’ın videoları Prime Video’da yayımlanacak!
Dünyaca ünlü YouTuber MrBeast veya gerçek adıyla Jimmy Donaldson'ın Amazon ile Prime...
Kategoriler
Shentaweb

Profesyonel desteğe mi ihtiyacınız var ? Biz, sizin için hizmete hazırız. WordPress alanında en iyi hizmeti veriyoruz.

Son Yazılar